(Lat: Hippophae rhamnoides)

 

Havtorn är en ursprunglig art som vandrat in i landet under senaste istidens slutskede. Arten följde den retirerande isen för omkring 10.000 år sedan.

Havtorn är en storvuxen buske (1,5 – 3,5 meter höga) som sprider sig vegetativt med rotskott. Arten utmärker sig genom förmågan att binda luftens kväve.  På rötterna finns centimeterstora knölar där kvävefixeringen sker med hjälp av bakterier.

Havtornsbusken som man tror härstammar från Himalaya kan bli upp till 6 meter hög och även ibland kallad "Det flytande guldet". Carl Von Linne nämner Havtorn i Systema Naturare 1732 där han skriver; "Bären ätas af fiskare på färsk fisk, sönderstötte, äro sura".

Havtorn är en näringsrik växt som i dess oljeform hjälper hudens hälsa och välmående. Havtornsbären innehåller vitamin A, B, C (innehåller 40 gånger mer c-vitamin än jordgubbar!) E, mineraler, flera olika antioxidanter, karotenoider. Havtornsolja kan innehålla upp till 485 mg karotenoider per 100gram färskvikt. Detta är en hög halt jämfört med frukter och grönsaker. Havtorn innehåller också växtsteroler och fettsyrorna 3, 6, 7 & 9. Omega 7 är den viktigaste eftersom den återfuktar torra och sköra slemhinnor. Det är betakarotenet som ger oljan dess gula färg. Dessa viktiga näringsämnen och fettsyrorna är en av orsakerna till att havtorn används i hudvårdsprodukter, kosmetika samt kosttillskott. Havtornsoljan utvinns från havtornsbäret; skal och kärna.

Omega 7 är en fettsyra som kroppen själv kan tillverka men som med åldern och under påverkan av dålig kost samt stress minskar.
Omega 7 har i den österländska folkmedicinen använts i flera hundra år. Man har använt omega 7 mot hosta, inflammationer, slem i luftvägarna, mot matsmältningsbesvär och förbättring av blodcirkulationen.




Källa:http://www.bioresurs.uu.se