Kombucha är ett fermenterat (syrat, jäst) te; svart grönt eller vitt te med tillsats av socker eller honung. Fermenteringen sker med hjälp av en bakterie- och jästkultur; en s.k. SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Mikroorganismerna använder sig av det tillsatta sockret/honungen i fermenteringsprocessen. Detta innebär att den färdiga drycken innehåller mycket lite eller inga kolhydrater.

Människan har fermenterat livsmedel sedan lång tid tillbaka t.ex; bröd (surdegsbröd), yoghurt, fil, ost, öl, vin, grönsaker (surkål), kakaobönor,  tempeh (bönor), fisk, kött (charkuterier).

Genom fermentering får man en förlängd hållbarhet av livsmedlet dessutom underlättar ämnen som bildas upptag av viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

Idag vet man att 90% av vårt ”må bra hormon”; serotonin produceras i tarmen.
Vi består av 10 gånger fler mikroorganismer än celler.

Det gäller att sköta om de goda bakterierna och göra sig av med de onda bakterierna.

Trots att kombucha är en lätt syrlig dryck så verkar den basisk i kroppen.