Pors

(Lat: Myrica gale )

Pors är en art i familjen porsväxter (Myricaceae) som är tvåhjärtbladiga.

Det är en låg buske upp till 1,5 meter hög. Bladen är 3-4 cm långa, starkt doftande, grågröna och mot spetsen tandade blad.

Blommorna sitter i hängen. Frukterna, nötterna, sitter i kottelika samlingar.
Dessa är hartsrika körtlar, som ger porsen dess karakteristiska doft. De rödgula hanhängena och de kortare rödaktiga honhängena utvecklas före bladen (april-maj) och sitter på skilda buskar. Frukten är torr och stenfruktlik. Förökning med underjordiska utlöpare.

Arten växer i täta snår vid stränder, i myrar och kärr på näringsfattigt underlag upp till Dalarna och Medelpad, sällsynt längre norrut. 

Förr dominerade porsen som smaksättning av mjöd och öl i Norden. Porsöl har påträffats i graven med Egtvedflickan, Danmark, vilket visar att användningen var känd redan under bronsåldern.

I samband med Hansan på 1400-talet började humlen ta över. Hansan spred rykten att porsen skulle vara giftig, allt för att främja sin export av humle.
Laboratoriestudier har dock inte visat på några ohälsosamma ämnen.

Pors användes under medeltiden som medicinalväxt och även i sängbolstrens halm för dess uppfriskande doft samt för att motverka ohyra.

Hela växten ovan jord användes.

Aromrik doft. Smaken är örtig och något bitter.

Innehållsämnen: Eterisk olja med a-pinen, karyofyllen och närstående ämnen. Flavonoiden quercitin samt de flavonoidliknande ämnena myrigalon A E, porson, galeon, hydroxi-galeon.

(Källor: Wikipedia, spisa.nu, skogensskafferi.se, alternativmedicin.se)


 

             
Blommande pors i maj.              Späda porsblad.                         Pors